Zorgverzekering voor studenten

Zoals je waarschijnlijk weet is de zorgverzekering voor iedereen met een leeftijd van 18 jaar of hoger verplicht. Tot je 18e sta je ingeschreven bij de zorgverzekering van je ouders, daarna (of als je eerder uitgeschreven bent) zal je een eigen zorgverzekering moeten afsluiten. Op het eerste gezicht lijkt dit duurder en ingewikkelder dan het is. Tijdens het vergelijken van verzekeringen zal je echter al snel merken dat de meeste niet zoveel van elkaar verschillen. Daarbij komt dat de premie die je moet betalen vaak maar een paar euro meer is dan de toeslag die je ontvangt.

 

Eigen risico

Bij het afsluiten van verzekering zul je het begrip eigen risico vaak tegenkomen. Eigen risico is het deel van de schade/rekening waar je zelf verantwoordelijk voor bent.

 

Verplicht eigen risico

Bij zorgverzekeringen is voor 2015 bepaald dat het verplichte (minimale) eigen risico 375€ bedraagt. Dit betekent dat je de eerste 375 euro van bijvoorbeeld een ziekenhuisrekening zelf moet betalen. Een voordeel is wel dat het eigen risico geldt op jaarbasis. Je hoeft dus maar 1 keer per jaar 375€ zelf te betalen.

 

Verhogen van eigen risico (vrijwillig eigen risico)

Bij veel verzekeringmaatschappijen is het (vooral voor zorgverzekeringen) mogelijk om het eigen te verhogen. Als “beloning” voor het hogere eigen risico hoef je minder premie te betalen. Vooral voor jonge (gezonde) mensen kan dit veel profijt opleveren.

Rekenvoorbeeld – Verhoog je eigen risico en houd per maand geld over!
Zoals eerder al aangegeven kan met het verhogen van je eigen risico de premie die je moet betalen omlaag worden gebracht. Omdat de meeste jongeren gezond zijn en weinig tot geen ziekenhuiskosten zullen maken is dit een prima manier om de kosten te drukken, en zelfs geld over te houden! Onderstaand 2 rekenvoorbeelden.

Voor de data in de voorbeelden is gebruik gemaakt van de zorgverzekering van FBTO met jongeren korting en een zorgtoeslag behorend bij een persoon die minder dan €19,500 per jaar verdient.

Voorbeeld 1: Maximaal eigen risico.

Normale premie: €92,00
Zorgtoeslag: €78,00
Per maand: 78-92 = -14,00

Korting bij verhogen van eigen risico met €500: 20,83
Per maand: +6,83 (82 euro per jaar winst ipv 168 euro per jaar verlies)

Bovenstaand rekenvoorbeeld toont aan dat je per jaar 250 euro bespaart door je eigen risico met 500 euro te verhogen.
Dit betekent wel dat je 500 euro meer risico loopt, maar dat risico is het al waard wanneer je 2 jaar lang, per jaar niet meer dan 350 euro ziekenhuis kosten maakt. Voor de gemiddelde student is dit dus ten zeerste aan te raden!

Het verhogen van je eigen risico is zoals het woord al zegt uiteraard “een risico”. Het zou kunnen dat je een ziekenhuis rekening van 1000 euro binnenkrijgt waar je vervolgens 850 euro zelf van moet betalen. Het is risico is het in veel gevallen echter meer dan waard. Aan de hand van het volgende rekenvoorbeeld zullen we dit proberen te demonstreren.

In voorbeeld 1 zijn we er achter gekomen dat je per jaar 250 euro kan besparen door je eigen risico te verhogen. Dit betekent dat je na 2 jaar zonder ziekenhuiskosten eigenlijk je volledige (vrijwillige) eigen risico zelf al kan dekken met de “winst” die je geboekt hebt. Maar wat nou als je toch naar het ziekenhuis moet?

Voorbeeld 2: Maximale eigen risico ingesteld. Oeps ongelukje gehad, wat nu!

Helaas, gegokt en verloren, zal je eerste gedachte misschien zijn. Dit hoeft echter lang niet altijd zo te zijn. Als je per ongeluk toch een keer een ziekenhuis rekening moet betalen, of je zorgverzekering voor iets anders nodig hebt, dan zal eerst je verplichte eigen risico gaan lopen. Pas zodra je over de 375 euro aan kosten hebt gemaakt zal je verhoogd eigen risico intreden. Maar ook dat is minder erg dan het lijkt. Kost een ziekenhuis bezoek je bijvoorbeeld 500 euro, dan gaat hier eerst de 375 euro verplicht eigen risico van af. De overgebleven 125 euro dien je zelf te betalen door je verhoogd eigen risico. Echter moet je bedenken dat je per jaar 250 euro bespaard door datzelfde verhoogde eigen risico. In the end ben je dus alsnog 125 euro goedkoper uit.

 

Naturapolis vs Restitutiepolis

Bij het afsluiten van verzekeringen kan je vaak de keuze maken tussen twee polissen. Met een Restitutiepolis kan je altijd bij iedere zorgverlener terecht en worden de kosten hiervoor altijd vergoed. Met de Naturapolis ben je voor 100% vergoed bij de aangesloten zorgverleners en voor 75% vergoed bij niet aangesloten zorgverleners. Omdat een Restitutiepolis duurder is en de meeste zorgverleners gewoon aangesloten zijn is het voor studenten aan te raden te kiezen voor de Naturapolis.