Studentenlening

Door de hoge kosten die studeren en het eventueel op kamers wonen met zich mee brengen kan het voorkomen dat je als student extra geld nodig hebt. Je kunt dan een studentenlening afsluiten met speciale voorwaarden zoals een lagere rente en tijdens het studeren nog niet veel af hoeven lossen per maand. Wij zetten de verschillende soorten studentenleningen, voor –en nadelen en verschillende aanbieders voor je op een rijtje.

Soorten studentenleningen

Geld lenen bij DUO

De meeste studenten die wat extra geld nodig hebben lenen dit bij DUO, ookwel Dienst Uitvoerend Onderwijst. Dit is dezelfde instantie die de studiefinanciering uitbetaald. Het voordeel van geld lenen bij DUO is dat de rente erg laag is, je hoeft pas na je studie te beginnen met aflossen en je mag maarliefst 15 jaar doen over een terugbetaling waardoor het maandelijkse aflossingsbedrag erg laag is.

Geld lenen bij een bank

Als je niet in aanmerking komt voor een lening bij DUO of hier liever niet voor kiest dan is het ook mogelijk om geld te lenen bij een bank of kredietverstrekker, ook hier is vaak sprake van een speciale studentenlening met bijpassende voorwaarden. De rente is lager dan bij een normale lening en tijdens de studie hoeft weinig tot niets afgelost te worden. Na het afronden van de studie wordt een dergelijke lening vaak automatisch omgezet in een doorlopend krediet.

Rood staan

Het klinkt misschien gek, maar rood staan is in principe ook een vorm van geld lenen van de bank. Als je een special studentenrekening hebt dan is de debetrente vaak zo’n 5 procent lager dan op een normale bankrekening. Meestal kunnen studenten ongeveer 1000 euro rood staan, maar er zijn banken waar dit bedrag op kan lopen tot 5000 euro.

Geld lenen bij ouders/bekenden

Geld lenen kost geld, en dat is natuurlijk zonde. Als je de mogelijkheid hebt is het daarom altijd interessant om te kijken of je wat extra geld kunt lenen van bijvoorbeeld je ouders of andere bekenden, de rente die je over dit geld betaald is waarschijnlijk een stuk lager dan bij een bank. Maak wel duidelijke afspraken, dit is zowel voor je jezelf als de gene die het geld uitleent een stuk prettiger.

Voordelen studentenlening

  • Als student krijg je een extra lage rente
  • Pas na je studie beginnen met afbetalen
  • Lange aflossingstermijn
  • Snel extra geld tot je beschikking

Nadelen studentenlening

  • Na je studie meteen een schuld die afbetaald moet worden, ook als je geen baan kunt vinden
  • BKR registratie (bij een lening bij een bank of kredietverstrekker)
  • Geld lenen kost geld

Voorwaarden studentenlening

Over het algemeen een studielening vrij eenvoudig aan te vragen, er zijn echter wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. De minimale leeftijd voor een lening is 18 jaar, daarnaast moet je in Nederland woonachtig zijn en in het bezit zijn van een Nederlands identiteitsbewijs. Maar wat misschein wel de belangrijkste voorwaarde is is dat er geen sprake mag zijn van een eerdere of nog openstaande schuld, in dit geval wordt een lening bijna nooit verstrekt. Mocht je toch kans willen maken op een lening dan kunnen je ouders hiervoor garant staan dormiddel van het ondertekenen van een formulier waarin zij aangeven de lening te betalen wanneer jij daar niet toe in staat bent.

Aanbieders studentenlening

Gezien het grote aantal aanbieders van leningen voor studenten hebben wij hieronder een overzicht gemaakt van een aantal vergelijkingssites waar je gemakkelijk de lening kunt uitkiezen die het beste bij je past.